Red Cross Moldova

ÎntrareÎnregistrare
Principala » Cine suntem » Crucea Roșie din Moldova »
A+ R A-

Istoria Crucii Roșii din Moldova

Acordă o notă articolului
(25 voturi)

Istoria Crucii Roşii din Moldova este strâns legată de istoria ţării. Iată de ce Societatea de Cruce Roşie din Moldova, ca asociaţie obştească cu statut legal s-a creat cu mult mai târziu de la apariţia primelor Societăţi (1864).


Cu toate acestea, organizaţii teritoriale (filiale) au activat pe teritoriul actual al Republicii Moldova în cadrul altor Societăţilor naţionale ce activau aici, fie Societatea de Cruce Roşie din România, Rusia ori Ucraina. Ca Societate naţională, Crucea Roşie din Moldova a fost creată odată cu formarea RSSM şi a activat în cadrul Uniunii Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie a fostei URSS până în anul 1991 când la Congresul al XIV al Societăţii s-a hotărât de a nu mai participa la Congresul Crucii Roşii Sovietice, ci doar de a delega observatori.

 

La data de 1 decembrie 1992, în baza art. 26 al Primei Convenţii de la Geneva, Societatea de Cruce Roşie din Moldova a fost recunoscută prin Decret Prezidenţial ca o organizaţie obştească autonomă care îşi desfăşoară activitatea pe baza Principiilor Fundamentale de care se conduce Mişcarea Internaţională de Cruce Roşie şi Semilună Roşie.
Această dată însă nu reprezintă data fondării Crucii Roşii din Moldova, ci o nouă pagină în istoria sa de zeci de ani de zile.

 

image

 

Pe parcursul întregii sale istorii, Crucea Roşie din Moldova a desfăşurat o amplă activitate orientată spre uşurarea suferinţelor umane, victime ale războaielor, calamităţilor naturale şi sociale.
Având o structură bine organizată, Crucea Roşie era prezentă în orice localitate din ţară, în majoritatea organizaţiilor, instituţiilor.
Acest lucru ia permis, în dependenţă de necesităţile ţării, să se implice în soluţionarea ori diminuarea problemelor existente. Dacă în urmă cu un secol organizaţia derula campanii de combatere a malariei şi tifosului, astăzi Crucea Roşie activează în domeniul prevenirii şi combaterii HIV/SIDA, TB şi gripa aviară, implicându-se de fiecare dată în problemele prioritare de sănătate publică.
În perioada postbelică a fost creat Serviciul de caritate pentru îngrijirea la domiciliu a invalizilor de război care activează şi astăzi, ce-i drept, aria de activitate a acestui Serviciu fiind mult mai vastă. image
Tot în acea perioadă şi până la sfârşitul anilor 60, în cadrul Crucii Roşii pe lângă comitetele raionale, funcţionau şcoli de pregătire a surorilor de caritate a Crucii Roşii care prin munca lor zi de zi au contribuit şi mai contribuie la ameliorarea sănătăţii populaţiei. image

 

La data de 12.11.99 Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Legea Republicii Moldova Nr.673-XIV cu privire la folosirea şi protecţia emblemei Crucii Roşii.

La 10 mai 2001 Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Legea privind Societatea de Cruce Roşie din Moldova, care a întrat în vigoare la 30 iunie 2001. (Vezi Monitorul Oficial al Republicii Moldova Nr. 64-66/463 din 22.06.2001).

La 24 octombrie 2001, Societatea de Cruce Roşie din Republica Moldova a fost recunoscută de către Comitetul Internaţional al Crucii Roşii ca membru cu drepturi depline în cadrul Mişcării Internaţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie, iar la 7 noiembrie a devenit şi membru al Federaţiei Internaţionale a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie. Acest eveniment istoric a deschis noi perspective de dezvoltare pentru Societate şi a impus mari responsabilităţi în activitatea sa.
În zilele noastre participând la imunizarea în masă a populaţiei contra rujeolei şi rubeolei, măsuri de prevenire a gripei aviare, HIV/ SIDA etc., ajutorând sinistraţii catastrofelor cu caracter natural sau tehnogen, îngrijirea bolnavilor la domiciliu, promovarea donării de sânge, promovarea valorilor general umane etc. Crucea Roşie din Moldova realizează ideea ce a stat la originile Crucii Roşii – protejarea demnităţii umane.

Societatea de Cruce Roşie din Moldova este o organizaţie de binefacere, membru al Mişcării Internaţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie, care întruneşte 186 Societăţi Naţionale şi peste 500 milioane de membri.

Lasă un comentariu

sus
Acest site este creat cu suportul Federației Internaționale de Cruce Rosie, în cadrul Proiectului Reducerea Decalajului Digital. Creat de Dan Valey

Întrare

Înregistrare

*
*
*
*
*

* Câmp este obligatoriu