Red Cross Moldova

ÎntrareÎnregistrare
Principala » Cine suntem » Mișcarea Internațională »
A+ R A-

Comitetul Internațional al Crucii Roșii

Acordă o notă articolului
(28 voturi)

Comitetul Internațional al Crucii Roșii, care își are sediul la Geneva, este o instituție umanitară independentă care a pus bazele Mișcării de Cruce Roșie, în anul 1863. În 2000, Comitetul era prezent permanent în 61 de țări și desfășura operațiuni în 80 de țări. Avea, în întreaga lume, mai mult de 10 000 de angajați.


Misiunea oficială a CICR, ca organizație imparțială, neutră și independentă este de a garanta protecția vieții și demnității victimelor conflictelor armate naționale și internaționale. Conform Acordului de la Sevilla din 1997, este „Agenția de conducere” a Mișcării în conflicte. Cele mai importante sarcini ale Comitetului sunt:

 • monitorizarea conformității părților dintr-un conflict cu Convențiile de la Geneva;
 • acordarea de asistență medicală celor răniți pe câmpul de luptă;
 • supervizarea tratării prizonierilor de război;
 • acordarea ajutorului în căutarea persoanelor dispărute în conflictele armate;
 • protejarea populației civile;
 • arbitrarea părților dintr-un conflict armat.

 

CICR acționează pentru a ajuta victimele războiului și ale violenței interne, încercând să asigure punerea în practică a normelor umanitare care restrâng violența armată.
El conduce și coordonează activitățile internaționale de asistență desfășurate de către Mișcare în situații de conflict. Totodată, el depune eforturi pentru prevenirea suferinței, prin promovarea și consolidarea dreptului umanitar și a principiilor umanitare universale.

 

Statut legal și organizare

Contrar a ceea ce se crede, CICR nu este o organizație non-guvernamentală în adevăratul sens al cuvântului, dar nici o organizație internațională. Deoarece membrii săi pot fi doar cetățeni elvețieni, nu are o politică deschisă indivizilor din alte state ca alte ONG-uri. Cuvântul „Internațional” din numele său nu se referă la capacitatea unei persoane de a fi membru, ci la scopul său de a întreprinde acțiuni internaționale, conform Convențiilor de la Geneva. CICR are privilegii speciale și imunitate legală în mai multe state, bazate pe legile din statele respective sau pe acorduri între Comitet și guvernele naționale. Conform legii elvețiene, CICR este o asociație privată.

Tratate

Pe durata conflictelor armate internaționale, CICR își întemeiază acțiunea pe cele patru Convenții de la Geneva și pe Protocolul I adițional la acestea, care îi recunosc dreptul de a desfășura anumite activități, cum ar fi:

 • A asista personalul militar rănit, bolnav sau naufragiat;
 • A vizita prizonierii de război;
 • A acționa în folosul populației civile;
 • A asigura că persoanele protejate sunt tratate în conformitate cu legea.

Pe perioada conflictelor armate interne, CICR își fundamentează acțiunea pe Articolul 3 comun celor patru Convenții și pe Protocolul II. Acestea îi recunosc dreptul de a face propuneri, de exemplu pentru a-și oferi serviciile părților implicate în conflict cu privire la:

 • Desfășurarea unor operațiuni de asistență;
 • Vizitarea persoanelor deținute pentru un motiv legat de conflictul armat.

Mai multe informații despre Comitetul Internațional al Crucii Roșii găsiți pe site-ul oficial: www.icrc.org

Mai multe din această categorie: Emblemele »

Lasă un comentariu

sus
Acest site este creat cu suportul Federației Internaționale de Cruce Rosie, în cadrul Proiectului Reducerea Decalajului Digital. Creat de Dan Valey

Întrare

Înregistrare

*
*
*
*
*

* Câmp este obligatoriu